OB ZAKLJUČKU BRALNE ZNAČKE ZA UČENCE OD 5. DO 9. RAZREDA

V prireditveni dvorani smo 25. maja 2023 za nagrado učencem ob zaključku tekmovanja za bralno značko gostili Roka Bohinca: stand up komika, igralca, TV voditelja, pisatelja. Predstavil nam je svoj prvi mladinski roman Smrdljivc. Izvedel je pravo stand up sceno, v kateri smo sodelovali in se na glas smejali šalam in domislicam. Prireditve so se udeležili učenci in učenke od 5. do 9. razreda, ki so osvojili bralno priznanje ter njihovi mentorji.

Med njimi so bili tudi učenke in učenci, Zlate bralke oz. Zlati bralci, ki so vseh devet let šolanja tekmovali za bralno značko. 15 si jih je prislužilo ta žlahten naziv. Na valeti bodo prejeli knjižne nagrade in spominska priznanja za zvestobo knjigi in Bralni znački v osnovni šoli.

  • v 9. a so to: Tija Halilov, Anajla Okić in Luka Petković,
  • v 9. b: Sanja Mrkonjić, Amra Mešinović, Luka Pilipović, Ajna Lović, Ines Ropoša,
  • v 9. c: Katrin Čehajić, Kleja Mlakar, Tara Podnar, Manca Šlibar, Lara Vilman, Tilen Gril in Maša Planinšek.

Bralno priznanje je letos skupaj od 1. do 9. razreda osvojilo 397 učencev, to je več kot polovica vseh učencev ali 54 % vseh učencev na šoli. Za primerjavo od lani kar za 121 učencev več, če bi računali v odstotkih pa za 16% več.
Čestitke vsem bralkam bralcem, ki so osvojili bralno značko ter njihovim mentoricam in mentorju.

OB ZAKLJUČKU BRALNE ZNAČKE ZA UČENCE OD 1. DO 4. RAZREDA

RAZSTAVA IN OBISK PISATELJICE MAJDE KOREN: VSE O POŠASTIH

Ob zaključku tekmovanja za bralno značko, smo na galeriji pred zbornico pripravili razstavo o pošastih in pisateljici Majdi Koren. Razstavili smo večino njenih knjig, ki jih imamo na voljo za izposojo v naši šolski knjižnici. Učenci, ki obiskujejo jutranje varstvo, so z učenkama Emmo in Tajo iz 8.c ustvarjali male pošasti Mici v različnih oblikah, četrtošolci so razstavili knjižne kazalke na temo pošasti, petošolci stripe.

Učenci od 1. do 4. razreda, ki so osvojili bralno priznanje, so se v petek, 12. 5. 2023, udeležili nagradne predstave. Obiskala nas je pisateljica, s katero smo se družili ob vseh mogočih pošastih. Najbolj nas je navdušila radovedna in vedno polna presenečenj – Mici. S svojimi domislicami nas je spomnila na kakšno našo traparijo. Čudili smo se Lojzi in vesolja, ki je na Zemljo priletela v krompirju. Ugotavljali smo, kakšne pošastke smo mi – ugotovili smo,  da zagotovo sladoledne.

Zelo ponosni smo na vse bralke in bralce, ki so v letošnjem letu osvojili bralno značko. Prav med najmlajšimi jih je največ, kar 291 jih je bilo na prireditvi. Ob koncu, v knjižnici, smo od Mici in pisateljice dobili posebna sporočila:

Čestitke vsem bralcem in bralkam, mentoricam gre zahvala za spodbude pri branju. Sproščeno vzdušje nas je zagotovo spodbudilo za druženje ob branju v naslednjem šolskem. Veselimo se skupnih bralnih doživetij.

Koordinatorica bralne značke: Katja Svetlin Piščanec

Gostili smo potujočo razstavo Pot knjige

Med 25. oktobrom in 18. novembrom 2022 smo na naši šoli gostili potujočo razstavo Pot knjige.  Razstavo so obiskali vsi učenci in strokovni delavci šole, številka se giblje nekje okoli 850 oseb. Spoznavali so,  kako nastane knjiga, koliko različnih poklicev je vpletenih v njen nastanek, kaj vse je potrebno, da knjiga izide. Plakate smo si izposodili od Bralnega društva Slovenije, Moljeve učne liste pa nam je posredovala Javna agencija za knjigo RS.

Učenci so na razstavi aktivno sodelovali. S pomočjo izžrebanih sestavljank so se razporedili v skupine. Vsak član skupine je imel nalogo svojim sošolcem predstaviti vsebino določenega plakata.

Predstavili so zgodbo Žige X. Gombača in Davida Krančana o knjižnem molju in nastanku njegovega novega doma. Tako so se urili v skupinskem delu, nastopanju in aktivnem poslušanju.

Ob koncu so bili nagrajeni z reševanjem ugank, rebusov, osmerosmerk in zabavnih nalog povezanih z vsebino nastanka knjige. Učno gradivo/liste so pripravili na Javni agenciji za knjigo RS, za kar se jim iskreno zahvaljujemo. Posamezne naloge smo razporedili glede na starost učencev. 

Nekateri učenci so po razstavi prišli v šolsko knjižnico, spoznali in preizkušali so, kako izgleda knjiga v brajici.

Učencem je bilo všeč, da je bila razstava v stripu, da so žrebali, s kom bodo v skupini, da so drug drugemu predstavili vsebino, da ni bilo dolgčas, ker so bile vsebine predstavljene tudi humorno. Mlajši so bili srečni, ker je glavni junak zopet dobil svoj dom, starejši so spoznavali poklice, povezane z nastankom knjige.

Besedilo: Katja Svetlin Piščanec

Fotografije: https://www.jakrs.si/bralna-kultura/pot-knjige (pridobljeno 29. 11. 2022), Meta Šuligoj, Katja Svetlin Piščanec

BRATI GORE 2022

VABILO

V okviru Mednarodnega festivala BRATI GORE 2022 (READING MOUNTAINS FESTIVAL) Vas v četrtek, 8. 12. 2022, ob 17. uri, vabimo v našo večnamensko dvorano.

V sodelovanju s Turistično informacijskim centrom Jesenice (TIC) smo pripravili dogodek, na katerem bomo gostili Jakoba J. Kendo, priznanega avtorja, prevajalca, pisatelja, kulturnega menedžerja, literarnega zgodovinarja in publicista. Mlajšim generacijam je najbolj poznan po prevodih Harrya Potterja. V zadnjih letih nosi lovoriko prvega Slovenca, ki je prehodil »mater vseh poti«, 3500 km dolgo Apalaško pot. Na dogodku nam bo predstavil pot Slovenske transverzale, ki jo je prehodil skupaj z otrokoma in o njej napisal potopisni roman.

Kratek kulturni in povezovalni program pripravljamo skupaj z učenci naše šole. Pogovor z avtorjem bo vodila Ana Hering.

Dogodek je namenjen širši javnosti in nanj lahko povabite sorodnike, znance, prijatelje.

Vstop je prost.

Vljudno vabljeni

Katja Svetlin Piščanec